La Fundació Santa Maria de Comabella exerceix la mesura de suport que sigui necessària per tal que la persona pugui exercir la seva capacitat jurídica. D’aquesta manera, mitjançant un acord voluntari entre les parts o bé una resolució judicial, la Fundació pot acompanyar a la persona en l’exercici de la seva capacitat, respectant les seves preferències i decisions, sempre posant en primer terme la promoció del benestar de la persona.
Els serveis de suport són un servei social especialitzat dins la Cartera de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya i estan adscrits a la Direcció General de Protecció Social del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
El servei d’informació i assessorament és una eina a l’abast de tota la societat que procura facilitar la relació entre els procediments judicials pertinents a la provisió de mesures de suport i les famílies/persones interessades en aquests. Informem i guiem tant a famílies com a professionals sobre quines són les diverses figures de suport i quines vies d’accés existeixen.
Aquest servei pretén orientar a les persones que en un futur consideren que elles mateixes o una persona amb qui es relacionen poden necessitar un suport extern en la presa de decisions per a exercir la seva capacitat jurídica. La fundació manté un compromís amb la persona per donar el suport necessari quan sigui oportú i en els termes que acordin, si la mesura és de caire voluntari, o orientar a familiars o a tercers interessats sobre el procés a seguir en cas de mesures de caire involuntari. A la vegada que porta un seguiment periòdic de la situació personal i social de la persona.
Mesura cautelar de caràcter transitori i ocasional dictada per l’òrgan judicial en diverses casuístiques: com a figura transitòria entre el cessament i nou nomenament d’una figura de suport, quan existeixi conflicte d’interessos entre la persona i la seva figura de suport, per assegurar el benestar de la persona durant el procediment de provisió de mesures de suport o com a suport puntual en aquells actes específics que l’òrgan judicial dicti, respectant la voluntat de la persona, desitjos i preferències. Un cop exercida la funció per la qual ha sigut designat, la relació entre la persona i el defensor judicial finalitza.
Figura jurídica de suport econòmic establerta per vetllar específicament pels bens i patrimoni de la persona quan aquesta no té capacitat per fer-ho de manera autònoma i autosuficient. Aquesta funció, tot i ser normalment assumida per la figura de l’assistent, pot en algunes ocasions (volum del patrimoni o complexitat de gestió) ser distingida d’aquesta.
Es tracta de la principal figura de suport. Qualsevol persona major d’edat amb una disminució de les seves capacitats físiques o psíquiques pot sol·licitar el suport d’un assistent per aquells àmbits o actes on necessiti acompanyament. Es preveu també la provisió de l’assistència per mandat judicial quan la persona no pugui sol·licitar-la autònomament.