Es tracta de persones amb discapacitat, deteriorament cognitiu o amb trastorns de salut mental, que reben suport per a l’exercici de la seva capacitat jurídica a través de la nostra entitat.

Una cinquantena de persones ateses a la nostra fundació s’han beneficiat d’un programa d’oci impulsat amb el suport econòmic de l’Ajuntament de Manresa.
El programa, destinat a promoure la inclusió social i el benestar de persones en situació de vulnerabilitat a través de l’oci inclusiu, ha permès que els beneficiaris hàgin pogut accedir a activitats culturals, esportives i de promoció de la salut que, per raons econòmiques, socials o de mobilitat, habitualment els són inaccessibles.
El projecte ha tingut un impacte significatiu tant en la millora de la qualitat de vida dels participants com en l’impuls de la inclusió comunitària, consolidant la col·laboració entre entitats socials i institucions locals.
Des de la Fundació Santa Maria de Comabella treballem des de fa 30 anys en l’acompanyament de persones amb deteriorament cognitiu, discapacitat, trastorns de salut mental, algunes de les quals es troben en situació de pobresa relacional, dificultats econòmiques o manca d’habilitats socials i comunicatives. Aquestes circumstàncies dificulten el seu accés a activitats d’oci que són fonamentals per al seu desenvolupament personal i la seva integració social.
Mitjançant aquest projecte de l’Ajuntament de Manresa, hem pogut organitzar i dinamitzar diverses activitats que han tingut un objectiu múltiple:
- Promoure hàbits de vida saludables a través de tallers d’alimentació i activitats esportives adaptades.
- Fomentar la inclusió social mitjançant la participació en activitats culturals i recreatives a la ciutat de Manresa.
- Reduir l’aïllament social i l’estigma associat a la discapacitat i als problemes de salut mental, facilitant espais de convivència i interacció amb la comunitat.
- Potenciar l’autonomia i l’autoestima de les persones participants, facilitant el seu accés a recursos comunitaris en igualtat de condicions.
Aquest programa ha permès que moltes de les persones beneficiàries visquessin experiències fins ara inèdites per a elles, com assistir a una obra de teatre, participar en un taller de risoteràpia o realitzar una visita guiada per la seva pròpia ciutat.
El programa ha inclòs una àmplia varietat d’activitats dissenyades per cobrir diferents àmbits del benestar físic i emocional: des d’activitats de cultura i lleure com una obra de teatre al Kursaal, una visita al Museu del Barroc o un Room Escape a La Clau, passant per propostes per fomentar hàbits saludables i bona alimentació com un taller amb la Fundació Alícia, activitats físiques i esportives, i fins a accions per al desenvolupament personal i social com un taller de risoteràpia, amb Risofonku, de Toni Fontcuberta, o un de ceràmica amb la ceramista Claudia Carbajal, a l’espai General Coffee Store.
La realització d’aquestes activitats en espais comunitaris ha tingut un doble benefici: ha afavorit l’autonomia en els desplaçaments de les persones beneficiàries i ha facilitat la creació de vincles amb altres membres de la comunitat.
El projecte no només ha suposat un benefici directe per als participants, sinó que també ha generat un impacte positiu en la comunitat i en altres entitats socials i culturals de Manresa que han participat de forma voluntària com l’Associació de Veïns del Poblenou.
Entre els èxits del programa, la fundació destaca la incorporació d’una de les participants en les activitats de l’Associació de Veïns i la creació d’un grup de missatgeria entre els participants, que es manté actiu i facilita l’organització d’activitats d’oci autònomes. A la Fundació Santa Maria de Comabella considerem que l’oci inclusiu és un dret fonamental per a tothom.
