L’entitat ha aprovat l’actualització del seu nom per adequar-lo als nous models d’atenció que abandonen la idea de les tuteles, reforçant els aspectes d’autonomia personal i en els principis de necessitat i proporcionalitat de les mesures de suport que puguin necessitar

El darrer any 2021 ha suposat un repte per a totes les entitats del tercer sector que treballen donant suport a persones en situació de vulnerabilitat, reforçant els aspectes d’autonomia personal, el respecte a la voluntat pròpia i desitjos de la persona, basant-se en els principis de necessitat i proporcionalitat.

Fent recopilatori d’aquest any tan diferent, la Fundació Santa Maria de Comabella ha publicat la Memòria anual, on s’hi recullen les activitats realitzades per aquesta entitat sense afany de lucre. Aquesta fundació, creada l’any 1994 a la comarca del Bages i promoguda per la fundació AMPANS, acompanyava a finals de l’any passat 192 persones de les comarques del Bages, Moianès, Berguedà i Osona. 

La principal funció de la fundació es donar suports en la presa de decisions a les persones adultes amb discapacitat perquè puguin exercitar la seva plena capacitat jurídica en igualtat de condicions que la resta de persones.

L’entitat treballa amb un equip multidisciplinari format per professionals de l’àmbit social, econòmic i jurídic, que dissenya les mesures de suport per garantir el respecte dels drets de les persones, l’estabilitat personal i patrimonial.

La Memòria recull les activitats més rellevants de l’any, perquè aquests col·lectius  tinguin capacitat jurídica en igualtat de condicions amb les altres, en tots els aspectes de la seva vida  i promou un sistema de provisió de suports respectuós amb les voluntats i les preferències de la persona. 

El nou model situa, a Catalunya, la figura de l’assistent personal (la família o les entitats sense ànim de lucre autoritzades) com a eix central per a la cura primordialment assistencial, incloent-hi el suport a la gestió econòmica i emocional. Aquesta nova regulació està inspirada en el respecte a la dignitat de la persona, vetllant pel compliment dels seus drets fonamentals i el respecte a la lliure voluntat de les persones amb discapacitat, així com en els principis de necessitat i proporcionalitat de les mesures de suport que puguin necessitar.

L’any també ha suposat un repte per a la continuïtat dels efectes de la pandèmia, tot i que s’ha pogut recuperar el contacte físic i les visites i activitats previstes, amb les mesures de protecció i prevenció establertes. Les mesures de seguretat s’han extremat en l’atenció directa, que s’ha mantingut en aquells casos on les persones presentaven unes condicions de vulnerabilitat que no els permetien l’autonomia suficient per ocupar-se de les pròpies activitats bàsiques diàries. 

Els efectes de la pandèmia també han portat una reducció en el nombre de casos assumits, així com un augment en el nombre de defuncions, sobretot en el col·lectiu de gent gran. Tot i així, el nombre de persones acompanyades a finals de l’any 2021 suposa un increment del 13,61% sobre les persones ateses l’any anterior.

Per altra banda, destaquen iniciatives que s’han pogut dur a terme en benefici de les persones ateses. La creació d’un grup de sortides autònomes, la realització d’activitats d’oci i culturals subvencionades per la Diputació de Barcelona o les aportacions d’entitats com la fundació La Caixa, que han permès pal·liar els efectes de la COVID a través de la donació de lots de productes de primera necessitat i han potenciat el projecte de llars autònomes.

Tot i les dificultats que 2021 ha presentat, la fundació conclou la memòria amb una valoració positiva pel que fa a l’acompliment de la seva missió i els seus valors recollits en els estatuts: vetllar pel benestar i interès de la persona a través d’una atenció personalitzada, donant suport i acompanyant a la presa de decisions, així com a l’entorn familiar o més proper de la persona.

Recentment l’entitat també ha aprovat l’actualització del seu nom, deixant d’utilitzar el terme de tutela, per adequar-lo als nous models d’atenció que abandonen aquest concepte, reforçant els aspectes d’autonomia i participació personal i social. 

logo-comabella-transparent
logo-comabella-transparent
Fundació Santa Maria de Comabella
Carrer Bernat Cabrera 10-14, Entresòl
08242 Manresa

Copyright © Fundació Santa María de COMABELLA 2024

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *